dimecres, 29 de juny del 2011

Btt: Volta a Lanzarote o Pedales de Lava (ruta 9)

El Jordi pedalant per la zona de los Verdes
Aquesta entrada és complementària a la que va fer el Jordi fa uns mesos. És l'entrada/guia de tota la volta a Lanzarote.

La volta a Lanzarote (ruta 9) o Pedales de Lava en la seva versió organitzada i de pagament, és una ruta circular a l'illa de Lanzarote i l'illa de la Graciosa (una etapa opcional).
El Cabildo de Lanzarote, que és l'òrgan de govern d'aquesta illa, té senyalitzada aquesta volta circular com a ruta 9.  Podeu trobar informació de la ruta per Lanzarote aquí o a la pàgina de l'empresa que en fa l'explotació turística com a Pedales de Lava. Alguns trams estan millor senyalitzats que d'altres o sigui que us recomano portar un GPS o un plànol de l'illa amb la ruta prèviament marcada.
Podeu consultar altres informacions per organitzar el viatge a www.cabildodelanzarote.com
La ruta és d'uns 250 quilòmetres i 3500 metres de desnivell que nosaltres hem dividit en 5 etapes (més una matinal extra). Podeu clicar als enllaços de les diferents etapes:
Camí de la Graciosa
Arribant a Famara
El plantejament que ens hem fet de la ruta ha estat diferent a la Pedals de Foc. En la Pedals fèiem tota la ruta seguida, sense parar a dinar, condicionats per l'escassetat d'establiments i la durada de les etapes. Aquí però, el gran condicionant per dividir la ruta ha estat l'allotjament. Hem contactat amb el servei d'informació turística de l'illa i ells ens passat un extens llistat de tots els allotjaments. Per la web, molts d'aquests, són difícils de trobar, sobretot a Órzola i Famara. Ens ha estat de gran ajuda.
Arribant a Timanfaya
Les etapes en si, llevat de la tercera, no representen cap repte extraordinari a nivell físic. La curta distància, tot el dia per endavant i el poc desnivell afavoreixen el ritme calmat i les parades turístiques. Hem tingut temps de banyar-nos a la platja quasi cada dia. I anant amb qui anava, el més importat de tot: entaular-nos a l'hora del dinar com Déu mana. L'Albert i el Jordi no perdonen (tot i que no s'han queixat gens).
Una altra cosa és l'aspecte psicològic. Important més que no pas l'aspecte físic. Costa adaptar-se al terreny. Sobretot el dels primers dies. Les últimes etapes són més similars al que ens podem trobar per aquí Catalunya. Els corriols plens de rocs, els impactes a les llandes, els cops a les bieles, pedalar per la sorra, l'escassetat d'aigua...costa, sort que el paisatge volcànic, diferent a tot el que tenim a casa, compensa amb escreix.

Algunes dades sobre la sortida:
  • Participants: Albert, Jordi, Raül
  • Altura mínima: 0 metres, nivell del mar
  • Altura màxima: 620 metres (Peñas del Chache)
  • Desnivell acumulat: 3500 metres
  • Distància: 250 quilòmetres
  • Dificultat: Entre moderada i difícil
  • Tipus de camins: Carril bici, carretera, pista forestal compacta i característica sendera de roca volcànica.
  • Sortida i arribada: Puerto del Carmen
  • Nombre d'etapes: 5. La etapa per l'illa de la Graciosa és opcional.
  • Es visita quasi totes les poblacions de l'illa.
  • Recomanable visitar la zona de vinyes i bodegues de la Geria, per on no passa aquesta volta a Lanzarote.
Dura rampa pels Ajaches

Un dels problemes d'organització ha estat les bicicletes. Les pròpies o les lloguem a l'illa?. Ens hem decantat per llogar-la a l'illa. Arribar a l'aeroport i que et diguin que una bicicleta arribarà en un altre vol pot suposar un greu contratemps, tot i tenir un dia de marge (excloent el dia d'arribada i el de partida). Hem assegurat el tret i les hem llogat a Lanzarote, concretament a Tommy's Bikes. Ho porta un noi estranger que es diu Andreas i ens ha tractat d'allò més bé. Tot hi estar a Costa Teguise ens les ha portat a l'hotel i va fer tots els canvis mecànics que li havíem demanat que fes (suport per a les alforges, frens de disc, pedals automàtics...). La recollida també ha estat a l'hotel o sigui que un 10 per l'Andreas.
En l'allotjament hem tingut un petit problema. A l'hotel no ens guarden l'equipatge mentre estem de ruta. No ens ho podem acabar. Argumenten que no tenen cap habitació on deixar-ho i això que l'hotel, petit, petit no és. Comencem bé. Al Jordi li ha faltat temps per trucar a l'Andrea, la seva novia/dona/parella/amor. En poques hores tenim un nou i molt millor allotjament. Quina eficiència Andrea. Ole, ole ole!
Pujant a la Montaña Tinasoria
Aprofitant que anem a sopar deixem les maletes al nou hotel, d'on encara no en som clients, i aquests, sense cap tipus de problema, ens permeten deixar les maletes en una habitació que tenen habilitada. Quina diferència d'atenció. Són els apartaments Lanzaplaya. Piscina, apartaments ben situats i bastant nous. Bona elecció Andrea!
Hem decidit deixar les maletes avui perquè així demà, de bon matí, podem començar a fer ruta sense perdre el temps anant carregats amunt i avall.
Si teniu qualsevol tipus de pregunta no dubteu en contactar amb mi o el Jordi. Espero que us animeu a fer una visitar a les Canàries diferent.

Raül Solís