diumenge, 11 de setembre del 2016

Pregoners de les Fires i Festes d'Alcarràs 2016

Com molts ja deveu saber, el passat 24 d'agost vam tenir l'honor de ser els pregoners de les Fires i Festes d'Alcarràs 2016.
Volem donar les gràcies a tots els que ho vàreu fer possible.
Us deixem a continuació el recull de fotos i vídeos que vam projectar durant l'acte així com el magnífic pregó que va fer el nostre company Rafel Folch i que va llegir el president de l'Associació Marc Ibars Ormo.


Pregó de Festa Major per part de l’Associació Excursionista l’Aspardenya
 
Estimats i estimades veïns i veïnes d’Alcarràs,
Per a l’Associació Excursionista l’Aspardenya d’Alcarràs és un gran honor i un gran motiu de satisfacció ser la pregonera de la nostra Festa Major. Agraïm profundament l’oferiment que ens va fer l’Ajuntament de poder representar a tot el poble i donar-vos la nostra veu com a tret de sortida a la Festa Major, que com diu el nom, és la festa més important del nostre poble. En cap altre moment de l’any no es mobilitza ni tanta gent ni tanta il·lusió compartida com durant aquests dies, dies i nits per viure conjuntament una celebració en la que tothom hi està cridat a participar i a gaudir al màxim. La Festa Major és el més gran i més intens esclat de festa col·lectiva que viu el nostre poble puntualment, cada any, per tal de cloure l’estiu. Són dies de retrobament de vells amics i de gent estimada; és aquest i no cap altre el millor moment per passar-ho bé i riure plegats. És per tot això, perquè és un moment únic, perquè sabem la importància que té la nostra festa per a tots vosaltres, que és un veritable orgull ser els vostres pregoners i pregoneres de la festa.
Deixeu-nos, però, que us presentem i us expliquem què és i que fa l’Aspardenya. Molts de vosaltres ja la coneixeu prou bé, però pels que us vingui de nou us direm que és una agrupació excursionista que va néixer l’any 2007 de la mà d’un grup de nois i noies del poble aficionats al muntanyisme, l’alpinisme, l’escalada i les activitats al medi natural en general. Alguns d’aquests nois i noies ja formaven part i s’havien iniciat en el món de la muntanya en altres entitats excursionistes, com ara el Centre Excursionista de Lleida, però aquell 2007 van decidir amb tota la il·lusió del món i empesos per una ferma passió cap a les activitats a l’aire lliure que era el moment d’agrupar-se en un club excursionista propi, de la gent i per a la gent del poble. Així doncs, una de les primeres activitats que es van dur a terme fou la d’aixecar en el local de l’Associació una preciosa i complerta sala d’escalada, o rocòdrom, en la que, a partir d’aquell moment, els escaladors i escaladores del poble, però també dels pobles del voltant, disposen d’unes molt bones instal·lacions per poder-se entrenar. Des de llavors, el creixement de l’Aspardenya ha estat constant i imparable: actualment l’associació té al voltant d’uns 200 socis i sòcies, alguns d’ells procedents dels pobles dels voltants, fet que ens demostra que l’associació s’ha consolidat com un centre excursionista de referència de tota la zona del Baix Segrià. Amb el creixement de l’associació, el ventall d’activitats que es duen a terme avui en dia no ha parat d’augmentar. Així, en l’actualitat, a l’Aspardenya es practiquen totes i cadascuna de les diverses activitats que conformen l’apassionant món dels esports de muntanya i natura en general: el muntanyisme, l’escalada, el senderisme, l’alpinisme, l’esquí en totes les seves diferents modalitats, la bicicleta de carretera i bicicleta de muntanya, el descens d’engorjats, les curses de muntanya, les vies ferrades, etc.
Hem grimpat per gairebé tota la geografia catalana i més enllà. Hem recorregut els Pirineus i els seus cims, hem escalat algunes de les parets més belles i esveltes de casa nostra, hem devorat centenars de kilòmetres en bicicleta o bé corrent, hem realitzat ascensions per algunes de les muntanyes més imponents dels Alps, fins i tot alguns dels nostres associats han trepitjat les gegantines muntanyes de la serralada de l’Himàlaia. Tota activitat, tot esport de natura, hi té cabuda a l’Aspardenya, sempre i quan aquesta es desenvolupi amb el màxim respecte per l’entorn i el medi natural, que no és altra cosa que el món on vivim, un gran i alhora fràgil escenari que ens atorga la possibilitat i el plaer de dur a terme el nostre esport preferit.
Però l’Aspardenya és alguna cosa més que un mer grup de gent que comparteix la dèria de pujar muntanyes, de caminar o córrer per camins costeruts o baixar en bicicleta per corriols impossibles. La nostra és una entitat de caràcter eminentment esportiu però que ha aconseguit inserir-se plenament en la vida social, cultural i educativa del poble. Si no fos així, si fóssim persones dedicades únicament a la pràctica de la nostra activitat preferida, molt probablement ara no estaríem aquí, obrint de bat a bat les portes de la Festa Major. Ens guia l’amor a la muntanya i a la natura, sí, però per sobre de tot ens guia l’esforç de contribuir a la cohesió social i a la millora de la vida cultural del nostre poble. Cada any ens enfilem fins al cim del Canigó per baixar amb el foc sagrat, que simbolitza la unió dels Països Catalans, per lliurar-lo al poble i encendre i il·luminar amb ell la nit de Sant Joan; participem en les Estades Esportives que organitza el Patronat Municipal d’Esports d’Alcarràs; col·laborem amb els joves del Centre Obert, oferim formació esportiva als nois i noies de l’Institut del poble; aquest estiu també hem organitzat, juntament amb el Centre Excursionista de Lleida, la quarta edició de l’Open Psicobloc de les Terres de Lleida, una espectacular modalitat d’escalada a l’aigua de les piscines d’Alcarràs i que aquest any ha comptat amb un gran èxit de nivell i participació. A més, organitzem i oferim tota mena d’activitats obertes a tot aquell i aquella que vulgui participar. Actualment l’Aspardenya oferta al llarg de tot l’any al voltant d’unes quaranta activitats adreçades a tothom, aptes per a tots els nivells i per a tots els públics, des de sortides familiars a sortides en bicicleta de muntanya passant per ascensions i escalades pels ja més exigents.
Però de la mateixa manera que poc a poc hem anat formant part del teixit social i cultural del poble, l’associació viu també oberta i atenta al món de l’excursionisme català. L’Aspardenya forma part de la Federació Catalana de Ciclisme i de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. La nostra entitat se suma així a la gran xarxa territorial de clubs i entitats ciclistes i excursionistes catalans, un gran conjunt associatiu que mobilitza lluny de cap afany lucratiu milers i milers de persones de casa nostra i que ens demostra la força i la importància que per a la societat catalana té avui en dia el món de l’excursionisme en general. Catalunya no seria avui exactament la mateixa sense la fortalesa de l’impuls del moviment excursionista. Aquest moviment va néixer al llarg del segle XIX amb la voluntat de conèixer, cartografiar i anomenar tots i cadascun dels racons del nostre país, va començar a caminar amb l’afany de contribuir al creixement social, cultural i nacional de Catalunya per tal de construir un país fort i una societat millors. El moviment excursionista va contribuir a la defensa de la nostra llengua i a la defensa de les nostres institucions fins i tot en els moment més tràgics de la història de Catalunya. La història de l’excursionisme català és una història de grans fites, culturals i esportives, algunes d’èpiques i d’altres de dramàtiques, però és i ha estat, per sobre de tot, una història d’admiració cap a la nostra terra i cap a la seva gent, vingui d’on aquesta vingui i sigui de la condició que sigui.
Així doncs, des de l’Aspardenya recollim també aquest testimoni de més de cent cinquanta anys d’història excursionista que ens han lliurat els nostres avantpassats, i seguint amb humilitat les seves passes volem contribuir, des d’aquest petit racó de món que es diu Alcarràs i que tots vosaltres porteu al cor, a fer un poble una mica millor, que és en definitiva mirar de fer un món una mica millor, aquest món nostre on avui malauradament es segueix patint dolor, guerres i injustícies que no podem ignorar. Hem de celebrar tant com puguem la nostra Festa Major, però convé no oblidar el patiment dels altres. Perquè al bell mig de la natura, a dalt d’una muntanya o fent una llarga d’un ruta, tots som iguals i tots som imprescindibles. I aquí baix, en aquesta mateixa plaça on ara ens reunim, tots i totes també ho hauríem de ser. El món que ens envolta no fa distincions ni té preferències per ningú. Els que heu practicat algun esport d’un cert risc sabreu l’important i el valuós que és tenir un company o companya a la vora sobre qui recolzar-se i a qui oferir la mà. El món de l’excursionisme és això, és per damunt de tot una escola on cultivar i desplegar els valors de l’amistat, la col·laboració, l’ajut, el suport mutu i la solidaritat.
I com que a l’Aspardenya intentem desplegar tots aquests valors i compartir-los amb vosaltres, us oferim també la nostra mà i us convidem a formar part de la nostra entitat; us convidem a caminar i a pedalar plegats, tothom hi serà benvingut i benvinguda, no cal ser ni un atleta ni jugar-se la vida cada cap de setmana pujant i baixant per la muntanya, cal tenir només el desig de compartir amb els altres una bona estona a l’aire lliure envoltats de natura. Això sí, caldrà fugir una mica i de tant en tant de la comoditat del sofà i de casa, i caldrà tenir una mica d’il·lusió per tractar de cercar allò que alguns en diuen llibertat, altres en diuen l’assoliment de nous reptes, i altres en diuen simplement companyia i amistat.
Tot això és l’Aspardenya, però pot arribar a ser el que vosaltres vulgueu. I res més, amb tot el nostre afecte, us desitgem de tot cor una molt bona Festa Major! 

Rafel Folch i Monclús
Soci de l'Associació Excursionista l'Aspardenya d'Alcarràs